Barkod Numarası Nedir?

Barkod Numarası Nedir?

Barkod, genel anlamıyla tanımlanacak olursa, girilen bir bilginin sistematik şekilde, otomatik olarak aktarılabilmesini sağlamak için oluşturulan, kodlanan bu bilgileri belirtebilmek amacıyla farklı kalınlıklardan oluşturulmuş, yan yana oluşturulan siyah dik çizgilerden meydana gelen bir etikettir. Ürünlerin kendine has tanımlamasını yapabilmek ve ayırt edebilmek amacıyla gerçekleştirilen bir yöntemdir.
Ürünlerin kimlik numaraları olarak da tanımlanabilecek barkod numarası, uluslararası kabul edilmiş standartlarla oluşturulan sistem yapısıdır. GTIN olarak da bilinen barkod numarası, benzersiz bir ürün tanımlaması yapabilmeyi sağlamaktadır. Barkod standardı olarak belirlenen EAN, Avrupa’da ve Türkiye’de yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Barkod Numarası Nasıl Alınır?

EAN barkod standardı sayesinde ürünlere bir kimlik verebilmek mümkün olduğundan, Türkiye’de de bu kodun alınması gereklidir. Barkod kodundaki bilgiler elektronik sistemde kayda girilir ve ürün dünyanın neresine giderse gitsin, barkod okuma sistemi sayesinde tüm bilgilerini alıcılara gösterir. Türkiye’de bu kodu alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB), Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne başvuru yapılmalıdır.
Ülkelerin barkod numaraları sabittir ve bu sayede ürünün hangi ülkede üretildiği kolay şekilde anlaşılabilir. Türkiye’nin barkod kodu 868 ve 869’dur. Barkod kodunu oluşturan ilk 3 rakam, ürünün hangi ülkede üretildiğini gösterir.  Sonraki gelen rakamlar sırasıyla firma kodu, ardından ürün numarası gelir. Son rakam ise kontrol hanesi olarak atanmıştır. Bu hane, kendinden önceki rakamların doğruluğunu kontrol etmek için eklenmiştir. 868 ve 869 barkod numarası ile başlayan barkod numaralarının alımında danışmanlık şirketimizden hizmet alabilirsiniz.

Barkod Numarası İçin Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

Bir üründe üretildiği ülke, stok kodu, seri numarası, üretim tarihi, personel bilgisi gibi çok spesifik özellikler bulunur. Ürünlerin satışında takibin kolay yapılabilmesi için bu bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Ancak her seferinde bir ürünle ilgili bu kadar çok bilginin sisteme girilmesi hem karmaşaya yol açabilir, hem de oldukça zorlu bir işlemdir. Bu durum da özellikle sanayideki en önemli iş parametrelerinden biri olan zaman açısından kayıplara neden olacaktır. Böyle sorunların önüne geçebilmek, ürünlerin tanımlamalarını yapabilmek ve ürünlere bir kimlik verebilmek amacıyla barkod sistemi devreye girmiş ve global sistemde takip sağlayabilmek adına her ürüne barkot numarası verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

İlgili Makaleler

Mayıs 9, 2020

Barkod Tescili

Mayıs 9, 2020

Barkod Numarası Nedir?