EAN Barkod Oluşturma ve Sorgulama

EAN Barkod Oluşturma ve Sorgulama

Ürünlerin benzersiz bir şekilde işaretlenmesi ve takip edilmesi günümüz iş dünyasının vazgeçilmez bir gerekliliği haline gelmiştir. Bu gereklilik, ürünlerin tedarik zinciri boyunca izlenmesi, envanter yönetimi, stok takibi ve satış işlemlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için önemlidir. EAN barkodlar (European Article Numbering), ürün kimliklendirmede yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Bu rehberimizde ise EAN barkod oluşturma ve sorgulama hakkında sizlere gerekli bilgileri vereceğiz. Bu sayede EAN-13 hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

EAN Barkod Nedir?

EAN, “European Article Numbering” (International Article Number olarak geçmektedir.) kısaltmasıyla bilinir ve ürünlerin benzersiz bir şekilde tanımlanması için kullanılan bir barkod sistemidir. 13 rakamdan oluşmaktadır. Bu rakamların 12 adedi ürün numarası iken diğeri ise kontrol hanesidir. EAN temel amacı, her bir ürüne veya ambalajına özgü bir kimlik sağlamaktır. Bu sayede ürünler, tedarik zinciri boyunca takip edilebilir, envanter yönetimi kolaylaşır ve satış işlemleri daha etkin hale gelir. EAN barkodlar genellikle perakende sektöründe, depo yönetiminde ve lojistik süreçlerinde yaygın olarak kullanılır.

EAN-13 barkod sistemi, Japonya’da Japanese Article Number yani JAN olarak adlandırılmaktadır. EAN ile kodlanmış bütün rakamlar GTIN yani Global Trade Item Number olarak da geçmektedir. GS1 barkodlarıyla kodlanabilen rakamlar, farklı türlere de sahiptir. Örneğin EAN-8 ve EAN-5 gibi tamamlayıcı barkodlar da bulunmaktadır. Farklı ürün türlerine göre bu barkodlar kullanılmaktadır.

EAN Kodu Ne Demek?

EAN kodları, ürünlerin üzerine basılan ve optik okuyucular tarafından okunabilen çizgi ve boşluklardan oluşan bir dizi sayı ve karakterden oluşur. Bu kodlar, ürünün benzersiz bir tanımlayıcısı olarak kullanılır. EAN kodları, genellikle barkodların altında ve üstünde insanlar tarafından da okunabilen rakam formatında da yazılır. 12 hane farklı kodlardan oluşurken kontrol hanesi, ilk 12 rakamın doğru okunup okunmadığını kontrol etmektedir.

EAN kodunda ilk hane her zaman sembolün dışında yer alır. Aynı zamanda barkod tarayıcılarının doğru çalışması adına bir sessiz bölge belirteci bulunur. EAN barkod oluşturma ve sorgulama konusunda bu formatın doğru bir şekilde biçimlendirilmiş olması gerekmektedir.

EAN13 kodu Türkiye’de uygulanan barkod standardıdır. 13 haneli bu kodda; ülke, firma, ürün kodları ve kontrol hanesi yer almaktadır. Türkiye’nin kodu ise 869’dur.

EAN Barkod Nasıl Alınır?

EAN barkod almak için öncelikle bir ürün kimliği edinmeniz gerekmektedir. Ürün kimliği, ürününüzün benzersizliğini sağlayan bir numaradır. Bu numarayı almak için ülkenizdeki EAN kodu sağlayıcılarına başvurmanız gerekebilir. EAN kodu sağlayıcıları, genellikle ulusal veya uluslararası standartlara uygun olarak bu numaraları tedarik ederler.

Eğer EAN barkod almak istiyorsanız, gerekli evraklarla beraber ödenmesi gereken ücretleri yatırmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak TOBB resmi sitesine göz atabilirsiniz. Eğer EAN barkod oluşturma ve sorgulama konusunda aklınızda daha fazla soru varsa, çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

EAN Barkod Nereden Alınır?

EAN barkodlar, ulusal ve uluslararası standartları gözeterek yetkilendirilmiş sağlayıcılardan temin edilmelidir. Ürün kimliği için alınan bu barkodlar, tedarik zinciri içinde benzersiz bir tanımlayıcı olarak kullanılacaktır. Ürünlerinizi uluslararası pazarda satmayı düşünüyorsanız, genellikle uluslararası standartları uygulayan bir EAN kodu sağlayıcısından almanız önerilir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Türkiye’de EAN kodu almak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı bulunan Milli Mal Numaralama Merkezine başvurmak gerekmektedir. MMNM’ye başvuru yaparak üye olmak, EAN kodu almak için bir zorunluluktur.

EAN Kodu Nasıl Bulunur?

EAN kodlarını temin etmek için ulusal standartlara uygun olarak yetkilendirilmiş bir EAN kodu sağlayıcısından almanız gerekmektedir. Bu sağlayıcılar, genellikle çeşitli paketler sunarak işletmelerin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarlar. EAN kodları, ürünlerin benzersiz kimliğini oluşturmak için kullanıldığından, bu sağlayıcının güvenilirliği ve uluslararası tanınırlığı önemlidir.

EAN-13 Barkod Oluşturma

Türkiye’de EAN-13 barkod kullanıldığını daha önce belirtmiştik. Eğer EAN-13 barkod oluşturma aşamalarını tamamlamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Ürün Kimliği Alın: Öncelikle bir EAN kodu sağlayıcısından ürün kimliğinizi temin edin.

  • EAN-13 Kodu Oluşturma: Bir barkod oluşturma yazılımı veya aracı kullanarak EAN-13 kodunuzu oluşturun. Bu kod, ürün kimliği ve uluslararası standartlara uygun kontrol hanelerini içermelidir.

  • Görselleştirme: Oluşturduğunuz EAN-13 kodunu ürün ambalajınıza veya etiketine yerleştirin. Hem insanlar hem de optik okuyucular tarafından okunabilecek şekilde tasarlanmalıdır.

Eğer EAN-13 barkod oluşturmak istiyorsanız, internet üzerindeki barkod oluşturucu siteler de sizlere yardımcı olacaktır. Bu sitlere göz atarak EAN barkod oluşturabilirsiniz.

EAN-13 Barkod Kontrol

EAN-13 barkodların doğru bir şekilde oluşturulması ve basılması önemlidir. Bu nedenle kontrol haneleri, barkodun hatalı olup olmadığını saptamak için kullanılır. Barkodunuzu oluşturduktan sonra kontrol hanelerini hesaplamanız ve kodun gerçekten benzersiz ve doğru olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bunun için “kontrol basamağı hesaplama” uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bunun için GS1 Türkiye sitesine göz atabilirsiniz.

EAN Barkod Sorgulama

EAN barkodların sorgulanabilmesi, tüketiciye ürün hakkında doğru bilgi sunmanın yanı sıra envanter yönetimi ve sahteciliğin önlenmesi için de önemlidir. EAN barkod sorgulama, özellikle perakende sektöründe, ürünlerin stoğunu güncellemek, fiyatlarını kontrol etmek ve sahte ürünleri tespit etmek için kullanılır. Tüketiciler de akıllı telefon uygulamaları veya internet siteleri aracılığıyla ürünün EAN barkodunu sorgulayarak ürün hakkında detaylı bilgi alabilirler.

Barkod numarası sorgulama işleminin bir diğer amacı, ürünlerin hangi ülkeye ve firmaya ait olduğunu göstermektir. GS1 GEPIR sistemini kullanarak EAN barkod sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

EAN Barkod Zorunlu mu?

Satışa sunulacak her bir ürün, kimlik niteliğindeki barkod numarasını almak zorundadır. EAN13 barkod alarak perakende ve uluslararası ticarette bir gerekliliği karşılamış olursunuz.

EAN, tüm dünyada geçerli olan numaralandırma standardıdır. Bu nedenle uluslararası pazarda ürün satışı için EAN barkod almak zorunludur. Aynı zamanda üretici, dağıtıcı ve satıcı firmaların EAN sistemine üye olması bir zorunluluktur.

EAN Barkod Satın Alma

Eğer EAN barkod satın almak istiyorsanız, firmanız olması gerekmektedir. Diğer bir aşama ise Türkiye Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası kaydınızın olmasıdır. Bu odalardan alınacak Faaliyet Belgesi sayesinde EAN kodu alabilirsiniz.

Barkod ücreti ise farklı kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda net ve güncel bilgiler almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda, EAN barkod oluşturma ve sorgulama konusunda danışmanlık desteği de alabilirsiniz.

Sonuç

Bu rehberimizde, EAN barkod hakkında merak edilen sorulara tek tek cevaplar verdik. Bu sayede:

  • EAN barkod nedir?

  • EAN-13 zorunlu mu?

  • EAN barkod oluşturma ve sorgulama

  • EAN barkod nasıl alınır?

Gibi soruların cevaplarını vermiş olduk. Elbette bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu konuda Barkod Numarası sitesi olarak sizlere yardımcı olmak isteriz. İletişim kanallarımız üzerinden bize yazarak aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Bu sayede EAN barkod oluşturma ve sorgulama konusundaki kafa karışıklıklarını da giderebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Mayıs 9, 2020

Barkod Tescili

Mayıs 9, 2020

Barkod Numarası Nedir?