GEPİR barkodlu ürünün bilgilerinin kontrol edildiği, GS1 tarafından hizmete sunulan ücretsiz bir servistir.
GS1 Türkiye Sistem üyeliğinin iptalini talep ettiğini belirten bir dilekçe,
Firma yetkililerince imzalanarak kaşelenmiş GS1 Türkiye Sistem Üyelik İptal Taahhütnamesi
Firma yetkililerinin imza sirküleri ile işlem yapılmaktadır.
Tabi firmanın herhangi bir aidat borcunun olmaması gerekir. Aidat borcunuzun olup olmadığını danışmanlarımızı arayarak öğrenebilirsiniz.
Bir kablosuz barkod tarayıcı tarayıcı kablosuz olarak iletişim kurar iken bir PC’ye bağlı bir baz istasyonu veya adaptörü vardır. Taranan veriler, özel bir yazılım veya sürücülere gerek duymadan kablolu bir model gibi bir metin dizesi olarak PC’ye gönderilir.
Kuzey Amerika dışındaki perakende ürünleri tek bir standart EAN barkod özelliğine sahiptir . Bu kuralın istisnaları: kitaplar , dergiler , tebrik kartları ve reçeteyle satılan ilaçlar için barkodlar . Kuzey Amerika’da satılan perakende ürünler bir UPC barkodu içerir .
Kısaca, EAN, taranabilir çubuklarla gösterilen ürününüz için 13 haneli benzersiz bir koddur.
EAN kodları ( GTIN-13 olarak da bilinir ), çubukların altında yaygın olarak gösterilen sayı dizisini temsil eden değişen genişliklerin çizgileri (çubuklar) olarak görünür.
Barkod tarayıcıları çubukları okur ve temsil ettikleri 13 haneli EAN numarasına dönüştürür.
Bir perakendeci ile ürününüzü taşımak için bir anlaşmaya vardıklarında, eşsiz tescilli satış ve envanter izleme sistemlerinin gerektirdiği bilgileri talep ediyorlar.
13 basamaklı EAN numaranız, perakendecinin envanter sisteminde bakıldığında ilgili ürünün adını ve fiyatını bulur.
Yasal UPC ve EAN kodlarının tümü (sattığımız olanlar dahil) GS1’den kaynaklanmalıdır. GS1, UPC ve EAN kodlarını yöneten dünya çapındaki standart organizasyonudur. GS1 hemen hemen her ülkede üye kuruluşlara sahiptir. Bir UPC’nin ilk 2 basamağının veya bir EAN kodunun 3 basamağının, UPC veya EAN kodunun verildiği GS1 ülke üye kuruluşunu belirttiği doğrudur.
Dolayısıyla, verilen UPC veya EAN koduna bakıldığında, kodun hangi ülkede yayınlandığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte, bu ürünün nerede üretildiğine ilişkin herhangi bir bilgiyi açığa vurmaz.
UPC ve EAN sistemi evrensel uyumluluk için tasarlanmıştır. Bunun anlamı, EAN sistemi, yeniden barkodlama yapılmaksızın herhangi bir UPC veya EAN ülkesinden / bu ülkeye mal ithalatı ve ihracına izin verecek olmasıdır. Aksi halde, ürünün satılacağı her ülke için farklı bir barkod içeren farklı bir üretim çalışması yapmak zorunda kalacaklardır. Bu üreticilere büyük bir yük olacaktır.
Örnek: Fransa’nın perakende satış mağazalarında, Avustralya üreticileri tarafından yapılmış ancak Almanya’da orijinal olarak yayınlanan EAN barkodlu bir Alman distribütörü tarafından barkodlanan ürünler bulacaksınız. EAN sistemi, bu tür perakende etkinliklerini karşılamak üzere tasarlanmıştır.
Perakende sürecindeki herkes, bir ürünü (ürünü icat eden şirketten üreticiye, ithalatçıya, distribütöre, hatta perakendeciye) barkod almak için sorumluluk alabilir ve perakende bu farklı oyuncular Belirli bir UPC ya da EAN numarasına bakarak, çoğu zaman farklı ülkelerde yaşamakta olup ürünün menşei hakkında pek bir şey görmemektedir.
Kaynak: http://www.gs1.org/barcodes/support/prefix_list
Dağıtıcınız veya mağazanızın ürününüzü satması gerektiğinde. Bir ürünü kodlamanız gerektiğini söyleyen hiçbir kanun yoktur. Bununla birlikte, pek çok ulusal perakende zinciri ve çoğu bakkal, sattıkları tüm ürünlerin belirli bir ürüne özgü bir barkod gerektirir. Mağazalar, bu “kaynak işaretleme” gerektirir; çünkü ürünü mağaza yerine marka yapan şirket için daha kolaydır. Üründe bir barkodunuz yoksa, bu mağazalar ürünü satmaz.
Mağazalar, satılan bir ürünün türünü ve maliyetini belirlemek için ürünün barkodunu kullanır. Bazıları envanteri korumak ve yeniden sıralamak için barkod kullanıyor. Diyelim ki belirli bir EAN barkodlu meşrubat 16oz boylarda satılmaktadır. Üretici 16 oz boyu keser ve boyutu 15 oz olarak değiştirir. Mağazalar genellikle müşteri makbuzundaki boyutu içeren kısa bir açıklama yazdığından EAN’ı değiştirmemek makbuz ve öfkeli bir müşteriye yanlış boyut yazdırılmasına neden olabilir. Ürününüzü satan tüm mağazaların tanımlayıcı veritabanlarının yeni açıklama ile güncelleneceğini garanti ederseniz, EAN barkodunu değiştirmemekten kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte, bu güvence bugünlerde uluslararası satışlarla neredeyse imkânsız. En güvenli olanı barkodu değiştirmektir.
1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, tüm perakende barkod sistemlerinin hem EAN hem de UPC okuması gerekmektedir. Artık UPC’yi ABD’de kullanmak zorunda değilsiniz.
Aynı zamanda UPC Barkodu olan firmalarında EAN Barkodu almalarına gerek kalmamıştır.
Ürünler üzerinde bulunan çoğu barkod, UPC veya EAN barkodudur. Bu barkodlar yalnızca sayıları kaydedebilir ve veriler her zaman 13 basamaklı bir uzunluğa sahiptir. Ürün barkodu, ürün türünü tanımlayan benzersiz bir sayıdan başka bir şey değildir. Örneğin, aynı üreticinin mısır gevreği tüm 12oz kutuları aynı barkodlu numaraya sahip olacaktır. Genel olarak, ürün barkodu, satın alınan ürün fiyatı, yaşı veya mağazası içermez. Barkod tarandığında, numara ürün için bir açıklama ve fiyat içeren bir veritabanına bakılır.
Evet. Her barkod (ister UPC, EAN, Kod 39, vb.) Bir başlangıç ??ve bitiş karakteri içerir. İlk karşılaşılana bağlı olarak tarayıcıya barkodu hangi yönde okuduğunu söyleyecektir.
UPC-A Barkodları ve EAN-13 Barkodları hem perakende satış mağazalarında, hem de 12 basamaklı UPC-A kodları ABD’de en yaygındır, EAN-13 Barkodları diğer tüm ülkelerde en yaygındır. Gerçek şifreleme ilerledikçe, bu barkodlar çok benzer, aslında UPC-A Barkodu öne bir ‘0’ ekleyerek bir EAN-13 barkod olarak kodlanabiliyor. Bu durumda barkodun görüntüsü veya çubukları UPC-A barkodu ile tamamen aynı olacaktır. Barkod tarayıcıları genellikle her iki kod türünü kolayca alabilir, ancak ürününüz yalnızca ABD’ye (veya esasen) UPC-A Barkod’u aldığınız takdirde önerilir. Ürününüz başka ülkelerde satılıyorsa, bir EAN-13 barkodu en iyisidir.
GS1’den Aldığımız Barkodlar Tüm Dünyada Geçerli mi?
Küresel Lokasyon numaraları, bazı perakendeciler tarafından tedarikçiler için konum tanımlayıcısı olarak kullanılan, genel olarak benzersiz numaralardır.
Barkod yazdırmak için mürekkep püskürtmeli, lazer ve termal yazıcı gibi barkod yazıcısı veya normal yazıcı kullanabilirsiniz.
UPC-12, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kullanılan ve en çok tanınan simgedir. Birincil kullanımı, perakende sektöründe ürün tanımlama amaçlı olmuştur.
Bu simge, on iki sayısal karakterden oluşan sabit bir uzunluğa sahiptir. Bir UPC-A içinde kodlanmış veriler, standart bir formata uygundur (bkz. Resim). UPC-A simgesinin onikinci basamağı on önceki sayılardan hesaplanan hesaplanmış bir kontrol karakteridir.
UPC-E yalnızca 8 sayı kodluyor. Bu veri taşıyıcı, bir UPC’nin on iki veri karakterinin yoğunlaştırılmış halini temsil ettiği için “sıfır bastırılmış” olarak adlandırılır.
EAN-13 barkodu bir UPC-12 ile aynıdır, ancak ilk basamak sıfır kabul edilmez. Bir UPC-12 okuyabilen tüm tarayıcılar bir EAN-13 okuyabilirler. Bu barkod, genel olarak Birleşik Devletler dışında küresel olarak kullanılmaktadır.
Kod 3/9 (ayrıca Kod 39 olarak anılacaktır), değişen uzunluktaki alfasayısal karakterleri temsil edebilen çok yaygın bir barkod dilidir. Kod 39 simgelerinin başlangıç ??/ bitiş karakterleri daima bir yıldız işaretidir (*).
Kod 128, 128 ASCII karakter setinin tamamını kodlamaya izin veren çok kompakt ve çok yönlü bir dildir. Bu semboloji kendiliğinden kontrol edilir ve tarayıcı okuma performansını artırmak için geometrik özellikler ile tasarlanmıştır.
Bu dil, öncelikle ürün / gönderim kimlik uygulamaları için tasarlanmış Code 128 sembolojisinin bir varyasyonudur. GS1-128 belirtimi, Kod 128 ile aynı kod setini kullanır, ancak simgedeki başlatma kodunun bir parçası olarak özel bir karakter (işlev 1) kullanılır. Buna ek olarak, bu sembol sembolü standartlaştırılmış uygulama tanımlayıcılarını (AI’lar) kullanmaktadır.
GS1 DataBar (eskiden RSS veya Azalan Mekan Sembolojisi olarak da bilinir) Ocak 2011’de küresel tedarik zinciri tarafından resmen kabul edilmiştir. Üretimin GTIN’sinin 14 hanesinin hepsini taşıyabilir ve halihazırda kullanılan UPC ve EAN sembollerinden% 50 daha küçüktür .
Codabar 16 veri karakterini kodlayan kendi kendine denetleme dili: 0-9,6 özel karakter (- $: /.+).
EAN-UCC
TOBB’un EAN-UCC Sistemini uygulamak üzerinde kendi bünyesinde kurduğu Millî Mal Numaralama Merkezine kayıt olarak EAN-UCC barkod numarası kullanılabilir. EAN-UCC Sistemi, EAN’a üye ulusal numaralama kuruluşları ağı ile ticarette ortak bir dil oluşturma amacına yönelik olarak endüstriyel ve küresel standartları oluşturur.
GS1-128 sevkiyat etiketleri bir tedarik zinciri içerisinde sevkıyatın görünürlüğünü sağlayan lojistik etiketlerdir. GS1-128 sevkiyat etiketleri genellikle bölmelere ayrılmıştır. Her bölge, belirtilen alanda bulunan metin veya barkod bilgileri ile tanımlanır. Taban bölgesi genel olarak bir ‘plaka’ olarak kullanılır ve bir ASN (856) GM MAN bölümü ile bağıntılı olduğu ortaya konmaktadır SSCC-18 barkod, barındırmak için kullanılır.
QR Code, mobil pazarlama kampanyalarında yaygın olarak kullanılan 2 boyutlu bir barkodtur.
Barkodlar, lazer veya kamera tabanlı sistemler kullanılarak elektronik olarak taranabilen simgelerdir.
Ürün numaraları, seri numaraları ve parti numaraları gibi bilgileri kodlamak için kullanılırlar. Barkodlar, tedarik zincirlerinde önemli bir rol oynar; perakendeciler, üreticiler, nakliye sağlayıcıları ve hastaneler gibi partilerin, ürünleri tedarik zincirinde hareket ettikçe otomatik olarak tespit etmelerini ve izlemelerini sağlar.
ISBN (International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için 1970’te Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) 2108 standardı olarak üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir numaralama sistemidir.
ISSN (Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası), belirli bir süreli yayın (devamlı kaynak-devam eden süreli yayın) için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir numaralama sistemidir.
Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye’de kullanılan karşılığıdır. Karekod kelimesi ilk defa Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda yer almıştır. Data Matrix’in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır.
Ücretler belirlemeniz gereken benzersiz ürünlerin sayısına ve brüt satış gelirine göre değişmektedir. TOBB her yıl bu ücretleri günceller. Güncel Barkod Ücretleri için www.barkodnumarasi.com web sayfamızda barkod ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
UPC, EAN, EAN-13, EAN-8, Code 39, Code 93, Code 128 barkod türleri vardır. En çok kullanılanlar ise UPC ve EAN ‘dir. UPC numaralama sistemi Kanada ve Amerika’da, EAN-13 numaralama sistemi ise Avrupa ve Türkiye’de kullanılmaktadır.
Hayır. UPC sistemi sadece Kuzey Amerika ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri (A.B.D.) ve Kanada’da kullanıldığı için uluslararası pazarlarda kullanılmaya müsait değildir.
Barkod Sistemi (GS1 Sistemi) merkezi Brüksel’de bulunan GS1 Organizasyonu tarafından yönetilmektedir. GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numaraları GS1 Türkiye (Türkiye Global Standartlar Tedarik Zinciri ve Lojistik Eğitim Vakfı) tarafından verilmektedir.
Barkod tescili için öncelikle GS1 Türkiye veya ilgili yetkili kuruluşlara başvurmanız gerekir. Başvuru sırasında gerekli belgeleri tamamlayıp, ilgili ücretleri ödemeniz gerekir. Barkod tescili alınması konusunda en üst düzeyde danışmanlık hizmeti vermekteyiz. İletişime geçiniz.
Evet, her ürünün kendine özgü bir barkod numarası olması gerekir. Ürünün farklı boyut, renk veya paketleme türü varsa her biri için ayrı bir barkod numarası atanmalıdır.
EAN-13 barkod numarasını doğrulamak için online barkod doğrulama araçları veya GS1’in resmi doğrulama sistemini kullanabilirsiniz.
Hayır, her barkod numarası yalnızca tek bir ürün için geçerli olmalıdır. Aynı barkodu farklı ürünlerde kullanmak yanlış yönlendirmelere sebep olabilir.
EAN-13, 13 haneli barkod sistemidir ve daha çok genel ürünlerde kullanılır. EAN-8 ise daha küçük ürünler için kullanılan 8 haneli bir barkod sistemidir.
GEPIR (Global Electronic Party Information Registry), GS1 sistemine kayıtlı firma ve barkod bilgilerini içeren küresel bir veri tabanıdır. Bu sistem sayesinde bir barkod numarasının hangi firmaya ait olduğunu, firmanın iletişim bilgilerini ve ürün detaylarını sorgulamak mümkündür. GEPIR, özellikle tedarik zincirindeki şeffaflığı ve güvenilirliği artırmak için kullanılır.
Sormak İstedikleriniz
Barkod numaraları bir ürünün tüm dünyada tanımlanmasını ve izlenilebilirliğini sağlayan önemli bir unsurdur. Aynı zamanda ürünlerin yurtiçi piyasaya sunulabilmesi ve yurtdışı pazarlara ihraç edilebilmesi için barkod numarasının alınması olmazsa olmaz bir koşuldur. Barkod Danışmanlığı Hizmeti almak için sağ taraftaki formun içerisindeki bilgileri
eksiksiz girip gönderiniz. Danışmanlarımız kısa bir süre içerisinde sizinle iletişime geçecektir. Sizin için doğru olanı belirlemeye yardımcı olacaklardır.
Hafta Sonu, 9:00 - 16:00
Pazar ve Özel Günler, Kapalı
[contact-form-7 id=”3079″]